VILMOS SVETAINIUKĖ VISIEMS

Site menu
KALENDORIUS
«  Gruodis 2010  »
SPATKPtŠ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
PAKLAUSYKIME
PAŽIŪRĖKIME
STATISTIKA
Main » 2010 » Gruodis » 25 » PAMOKANČIOS ISTORIJOS
8:08 PM
PAMOKANČIOS ISTORIJOS
BRANGIAUSIA DOVANA

Maža mergaitė ruošė dovaną Kalėdoms. Didelę dėžę ji suvyniojo į brangų žvilgantį auksinį popierių. Ir popieriaus, ir spalvotos juostos kaspinui sunaudojo labai daug.
- Ką darai? – rūsčiai subarė ją tėvas. – Sugadinai tiek popieriaus! Ar bent žinai, kiek jis kainuoja?
Apsiašarojusi mergaitė apglėbė dėžę ir susigūžė kampe.
Kalėdų išvakarėse, ji ant pirštų galiukų prisiartino prie tėvo, sėdėjusio užstalėje, ir ištiesė jam puikiąją dėžę.
- Čia tau, tėti, – sušnabždėjo.

Tėvą užliejo švelnumo banga. Ko gero, jis buvo pernelyg griežtas dukrai. Galų gale juk dovana buvo skirta jam…
Jis lėtai atrišo kaspiną, kantriai nuėmė popierių ir atsargiai atidarė dėžę. Ji buvo tuščia!
Ši nemaloni staigmena sugrąžino pirmykštį tėvo pyktį. Jis pratrūko:
- Išeikvojai visą popierių ir juostą vien tam, kad apvyniotum tuščią dėžę?!
Mergaitės akys ir vėl paplūdo ašaromis. Ji gailiai tarė:
- Bet dėžė nėra tuščia, tėti! Aš ten įdėjau milijoną bučinių!
Todėl šiandien vienas žmogus savo darbo kabinete ant rašomojo stalo laiko batų dėžę.
– Juk ji tuščia, – sako jam visi.
– Ne, ji pilna mano dukrelės meilės, – atsako vyriškis.
         (Bruno Ferrero „Auksinių žuvelių paslaptis")




...........................................................................................................................


Gyveno vienas neturtingas žmogus ir turėjo jis keturis sūnus: trys buvo protingi, o vienas nekoks – nei proto, nei kvailumo. O ir negalėjo žmonės spręsti apie jo protą: jis daugiau tylėjo ir mėgdavo vaikščioti į pievą, prie jūros, klausytis ir kažką mąstyti, naktį jis žiūrėjo į žvaigždes.

Ir štai aplankė tėvą mirtis. Prieš atsisveikindamas su gyvenimu, jis pakvietė savo vaikus ir tarė: "Mano sūnūs, greitai aš mirsiu. Kai tik jūs mane palaidosite, uždarykite trobą ir eikite į pasaulio kraštą laimės ieškoti. Tegul kiekvienas ko nors išmoks, kad galėtų pats save maitinti".

Mirė tėvas, o vaikai, jį palaidojus, išėjo į pasaulio kraštą laimės ieškoti ir susitarė, kad susitiks po trijų metų toje pievoje, kur išsiskyrė, ir papasakos, kas ko išmoko per tą laiką.

Prabėgo trys metai, ir laikydamiesi susitarimo, grįžo broliai iš pasaulio krašto į gimtąją žemę. Atėjo pirmas brolis, kuris išmoko dailidės meno. Iš nuobodulio nukirto medį ir išdrožė mergaitę. Grįžo antras brolis, pamatė medinę merginą, ir būdamas siuvėju, nusprendė aprengti ją tą pačią minutę, ir kaip tikras meistras, sukūrė jai gražią šilkinę suknelę. Atėjo trečias sūnus, papuošė moterį auksu ir brangakmeniais. Jis buvo juvelyras ir sukaupė didelius turtus.

Ir atėjo ketvirtas brolis. Jis nemokėjo nei drožti iš medžio, nei siūti – jis mokėjo klausytis to, ką kalba žemė, ką taria medžiai, žolės, žvėrys ir paukščiai, žinojo dangaus planetų paslaptis ir dar mokėjo dainuoti nuostabias dainas. Pamatė jis medinę moterį prabangiais rūbais, papuoštą auksu ir brangakmeniais. Tačiau ji buvo kurčia ir nebylė ir nejudėjo. Tada jis surinko visą savo meną – juk jis išmoko kalbėti su viskuo, kas buvo žemėje, savo dainomis suteikdamas gyvybę medžiams ir akmenims... Ir uždainavo jis stulbinančią dainą, kuri pravirkdė brolius, pasislėpusius už krūmų, ir ši daina įkvėpė sielą į medinę moterį. Ir ji nusišypsojo ir sudūsavo...

Tada broliai priartėjo ir tarė:

"Aš tave sukūriau, buk mano žmona".

"Buk mano žmona, nes aš aprengiau tave".

"O aš tave padariau turtingą".

Tačiau mergina atsakė:

"Tu mane sukūrei – buk mano tėvas. Tu mane aprengei, o tu papuošei – bukite man broliais. O tu, kuris įkvėpei sielą ir išmokei džiaugtis gyvenimu, tu vienas buk mano vyras, visą gyvenimą!"

Ir medžiai, ir gėlės, ir visa žemė kartu su paukščiais užgiedojo jiems meilės himną
...................................................................................................................

Tiek nedaug tereikia laimei..


Vieną vakarą, kai Jonas važiavo namo nuliūdęs,nes buvo atleistas kaip ir kiti ,firma bankrutavo,o iš mažo miestelio nenorėjo kraustytis,palikti savo gimtojo miesto,nes buvo palaidojęs čia savo tėvus,o namie laukė 7mėnesių nėštumo mylima žmona,pamatė kelkraštyje senyvo amžiaus moterį,belaukiančią ,kad kas sustos jai padėti.Jos mašina stovėjo pačiame kelio viduryje,buvo sprogusi padanga,bet moteriškei buvo sudėtinga pačiai pasikeisti.Sustojo ,nors labai skubėjo namo,mottėriškė draugiškai šypsojosi,Jonas nenorėjo,kad ji jo išsigąstų,todėl buvo labai mandagus ir draugiškas.Kad moteriškei būtų patogu ir ji nesušaltu,Jonas pasiūlė atsisėsti į mašiną .Pakeitė padangą,močiutė norėjo kaipnors atsidėkoti,kad jis skubėdamas ,bet visvien sustojo ir pakeitė padangą,bet Jonas pinigų negalėjo priimti iš moteriškės.Jis paprašė ,kad atsidėkotų jam paprasčiausiai tuo,kad kitkart kai kas jos paprašys pagalbos padėtų tam žmogui ir pagalvotų apie jį.Jam ši diena buvo labai liūdna,slegianti,bet gale dienos jis pasijautė labai gerai,nes padėjo močiutei.

Moteriškė sustojo už poros kilometrų esančioje kavinėje konors užkąsti.Tai buvo nelabai jau koks jaukus restoranas.Padavėja priėjo ir mielai nusišypsojo,nors matosi ,kad turėjo sunkią ir slegiančią darbo dieną.Moteriškė pastebėjo,kad padavėja nėščia ir ganetinai ilgai,didelis pilvukas.Pagalvojo ,kad jos gyvenimas tikrai sunkus jei dirba net nėščia,ir tuo labiau nesiskundžia.Matėsi,kad geras žmogus.Motėriškė prisiminė Joną.Užsisakė kavos,ir kol padavėja nuėjo atnešti kavą,ji paliko 500 litų kupiūrą ir raštelį.Padavėja atėjusi perskaitė raštelį:''Tu man nieko neskolinga.Kažkas kažkada padėjo man,taip kaip aš dabar padedu tau.Jei nori man atsidėkoti,niekad neleisk ,kad meilės grandinė nutrūktu ties tavim."Merginai nuriedėjo ašara.Ji gryžo laiminga namo,po šio įvykio.Ji žinojo,kad vyras bus susikrimtęs ,nes mokesčius reikia sumokėti šią savaitę,o pinigų nėra.Apkabino vyrą ir pasakė:"Jonai,viskas bus gerai.Aš tave beprotiškai myliu!!!"
...........................................................................................................................   

Mažas berniukas paklausė savo mamos: „Kodėl tu verki?" „Nes aš esu moteris," atsakė ji. „To aš nesuprantu," atsakė šis. Jo mama apkabino jį ir pasakė: „Šito tu niekuomet nesuprasi." Vėliau paklausė mažasis berniukas savo tėvo: „Kodėl mama verkia be jokios priežasties?" „Visos moterys verkia be priežasties," tai buvo viskas ką tėvas galėjo pasakyti. Mažasis berniukas užaugo, tapo vyru, bet vis dar savęs klausė, kodėl moterys verkia. Pagaliau jis paskambino Dievui, ir kai šis atsakė, paklausė jis: „Dieve, kodėl moterys verkia taip lengvai?" Dievas atsakė: „Kai aš kūriau moterį, ji turėjo būti kažkuo ypatinga. Aš padariau jos pečius pakankamai tvirtais, kad ji galėtų pasaulio naštą pakelti, bet kartu ir pakankamai švelniais, kad ji galėtų paguosti. Aš suteikiau jai vidinių jėgų, kad ji galėtų gimdymo skausmus iškentėti, kaip ir atkirtį, kurį ji iš savo vaikų patirs. Aš jai suteikiau tvirtumo, kuris jai leistų, toliau gyventi, kai kiti pasiduoda, ir savo šeimą sunkiu ligos ar išsekimo metu aprūpinti, niekados nesiskundžiant. Aš suteikiau jai jausmų gilumą, su kuriuo ji savo vaikus visuomet ir bet kokiomis aplinkybėmis mylės. Aš jai suteikiau jėgų savo vyro klaidas iškęsti, ir sukūriau ją iš jo šonkaulio, kad ji galėtų jo širdį apsaugoti. Aš daviau jai išminties, kad ji žinotų, kad geras vyras savo žmonos neužgaus, bet kartais jos stiprybę ir ryžtą patikrins, kad įsitikintų, jog ji tvirtai stovi jo pusėje. Ir pagaliau aš jai daviau praliejimui ašarą. Ji skirta tik jai, kad ji galėtų ja naudotis, kuomet jai tai būtina. Supraski, kad moters grožis ne jos drabužyje, kurį ji nešioja; ne jos išvaizdoje, kaip ji atrodo arba plaukus nešioja. Moters grožį turi tu atpažinti jos akyse, nes jos yra vartai į širdį – į tą vietą, kurioje gyvena Meilė.


...........................................................................................................................................................

 KAIP GERAI, KAD...


Gyveno kartą, gal prieš kokį šimtą metų, maža mergaitė. Turėjo ji mamą ir tėtį, gyveno name su dideliu sodu, o prižiūrėjo ją auklė - vienuolė. Su aukle mergaitė praleisdavo ištisas dienas – drauge mokydavosi, skambindavo pianinu, vaikštinėdavo ir, žinoma, žaisdavo… Auklė išmokė ją žaisti ir žaidimą, kurį jos vadindavo „Kaip gerai, kad…". Kaip jį žaisti? Ogi reikia pasakyti „Kaip gerai, kad …" ir pratęsti mintį užbaigiant sakinį „nes …".

Kartą mergaitė siuvinėdama įsidūrė. Atbėgo pas auklę ašarų pilnomis akimis ir rodo jai kraujuojantį pirštelį. O auklė nepradeda guosti mergaitės, bet siūlo jai: „Žinai, pažaiskime mūsų žaidimą „Kaip gerai, kad…". „Kaip gerai, kad įsidūriau pirštelį", – netvirtu balseliu sako mergaitė, – „gerai, nes… nes… nes galėjau juk įsidurti net du pirštelius". „Taip", – pritaria auklė, – „Kaip gerai, kad įsidūrei pirštelį, ir greitai pamatei tai, nes juk galėjo kraujo lašelis nukristi ant siuvinėjamos staltiesės ir sutepti ją, o tai juk dovana mamai vardadienio proga, nespėtum kitos išsiuvinėti". „Kaip gerai, kad įsidūriau pirštelį ir nešaukiaugarsiai, nes mama būtų labai išsigandusi – ji visada pergyvena, kai man kas atsitinka", – mergaitės ašaros jau nudžiūvusios, balselis guvus, ją pagauna azartas, – „Aš tuoj sugalvosiu dar daugiau, kodėl galėčiau pasakyti, kaip gerai, kad įsidūriau pirštelį… Kaip gerai… kaip gerai, nes dabar, o ne vakar, kai turėjome eiti į teatrą… kaip gerai, kad … kad adatėlė nenulūžo…". Mergaitė jau šokinėja ir juokiasi. Auklė šypsosi – koks puikus žaidimas!
Kitą dieną mergaitė važinėjosi dviratuku sodo keliukais, o auklė žingsniavo šalia. Dviratukas užkliuvo už medžio šaknies, ir mergaitė apvirto skaudžiai susimušdama koją. Dar klūpėdama ant žemės ji pirmiausiai pažvelgė į auklę, ir tuoj pat prisiminė jų žaidimą „Kaip gerai, kad…". Tuomet pamažu atsistojo, nusivalė smėlėtas rankas, ir ramutėliu balsu pasakė: „Kaip gerai, kad nukritau čia, o ne kokioj baloj…" Po to šlubčiodama priėjo prie auklės, parodė jai nubrozdintą kelį ir pridūrė: „Ir gerai, kad susimušiau tik vieną koją".
Šis žaidimas mergaitei taip patiko, jog ji neapsieidavo be jo nei dienos. Nesvarbu, kas benutiktų – ar reikėdavo nesmagų darbą dirbti, ar susipykdavo su namiškiais, ar negaudavo to, ko norėdavo – žaidimas padėdavo visada. Žodžiai „Kaip gerai, kad…" tapo tiesiog įpročiu kiekvienoj sudėtingesnėj situacijoj. Net ir tuomet, kai mergaitė užaugo, ir auklės jai seniai nebereikėjo, ji juos vis prisimindavo.

-----------
Po daugelio metų, ilgai ir sunkiai sirgęs, mirė tos mažos mergaitės, kuri jau buvo tapusi suaugusia mergina, tėvas. Į laidotuves atvyko ir auklė. Ji priėjo prie netekties prislėgtos savo auklėtinės, paėmė ją už rankos ir pasakė: „Žinau, tau sunku. Bet net ir dabar mes galime pažaisti mūsų seną žaidimą „Kaip gerai, kad…”. Mergina atsakė jai: „Kaip gerai, kad taip yra – jam nebeskauda, jis nebesikankina – tėtis dabar danguje, jam ramu". Ir jos abi nusišypsojo.
----------------
Kaip gerai, kai moki tokį žaidimą…
    

Angelas vardu mama

Labai seniai buvo vaikas, pasiruošęs gimti. Vieną dieną jis paklausė Dievo:
- Kaip aš gyvensiu žemėje būdamas toks mažas ir bejėgis?
Dievas atsakė:
- Iš daugelio angelų, aš išsirinkau vieną tau. Ji lauks tavęs ir rūpinsis tavimi.
- Bet pasakykite man, čia Danguje, aš nieko kito nedarau kaip tik dainuoju ir šypsausi. To man pakanka, kad būčiau laimingas.
Tavo angelas dainuos tau ir šypsosis kiekvieną dieną. Ir tu jausi savo angelo meilę ir būsi laimingas.
- Ir kaip aš sugebėsiu suprasti ką žmonės man sakys, jei aš nemoku jų kalbos?
- Tavo angelas sakys tau gražiausius ir saldžiausius žodžius, kuriuos kada nors esi girdėjęs ir su kantrybe bei rūpesčiu, mokys tave kaip kalbėti.
- O ką man daryti, kai norėsiu kalbėti su Jumis?
- Tavo angelas sudės tavo rankas kartu ir mokys tave, kaip melstis.
- Aš girdėjau, kad žemėje yra blogų žmonių. Kas apsaugos mane?
- Tavo angelas gins tave, net jei reikės rizikuoti savo gyvybe.
- Bet aš liūdėsiu, nes daugiau nematysiu Jūsų.
- Tavo angelas visada kalbės su tavimi apie mane ir mokys kaip grįžti pas mane, nepaisant to, aš visada būsiu šalia jūsų.
Tuo metu Danguje buvo daug ramybės, bet jau buvo galima išgirsti balsus iš žemės, ir vaikas paskubomis tyliai paklausė:
- O Dieve, jei aš jau iškeliauju, prašau pasakyk man mano angelo vardą.
- Tavo angelo vardas neturi jokios reikšmės, tu kviesi savo angelą žodžiu: Mama.



Views: 14037 | Added by: Vilma | Rating: 0.0/0
Total comments: 3
0  
3 Cothtoige   (2012-05-03 7:41 PM) [Entry]
Obedient bye, sweet alternative other :)

0  
2 Keyptonee   (2012-04-27 10:53 AM) [Entry]
Good bye, sentimental friend :)

0  
1 ALVARO GÓMEZ   (2011-06-28 3:05 PM) [Entry]
Hi, I have been visiting your blog. ¡Congratulations for your work! I invite you to visit my blog about literature, philosophy and films:
http://alvarogomezcastro.over-blog.es

Greetings from Santa Marta, Colombia

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]

Copyright MyCorp © 2024